Search here:

hola@teatreduca.com | 638 49 58 20

 

Yolanda Romero

 

Yolanda Romero

Sóc Yolanda Romero i la meva educació acadèmica amb un BA, dos MAs, un PGCE en educació per universitats angleses i el meu perfil professional amb dotze anys d’experiència docent ensenyant Teatre i Llengua i Literatura Anglesa com a part del Currículum Escolar del Regne Unit a Londres, Tanzània, Bermuda i Qatar em situen en una posició privilegiada envers aquest projecte.

 

Perfil Acadèmic

 

Juliol 2018              Màster en Gestió Cultural

Universitat Oberta de Catalunya (UOC– Catalunya)

 

Feb–Març 2017      CELTA (Pass: B)

Cambridge Language School (Granollers – Catalunya)

 

Juny 2005               PGCE in English, Media & Drama

London Metropolitan University (London – Regne Unit)

 

Setembre 2003       MA Drama & Theatre

University of Essex (Colchester – Regne Unit)

 

Setembre 2002      MA Literary Translation and Comparative Literature

University of Essex (Colchester – Regne Unit)

 

Juny 1996              BA Honours in English and European Literature

University of Essex (Colchester –Regne Unit)

 

 

Experiència Docent

 

Set ’17 – Juny ‘18 Escola d’Anglès (Lliça d’Amunt)Posició: Professora d’anglès com a llengua estrangera

En aquesta acadèmia d’anglès vaig donar classes d’anglès com a llengua estrangera a estudiants d’edats compreses entre els nou anys d’edat, passant per adolescents fins a adults, tots ells de diversos nivells des de A1 fins a C1.

 

Març ’17 – Juny ‘17    Cambridge Language School (La Garriga)

Posició: Professora d’anglès com a llengua estrangera

En aquest període vaig donar classes de ‘Business English’ a un adult de nivell A1 I a un adult de nivell B2.

 

Set ’12 – Juliol ’16       Al-khor International School – Al-khor (Qatar)

Posició: Professora de Teatre

En aquesta escola internacional del British Currículum, les meves tasques van ser transformar el departament de teatre, creant noves unitats de treball que fossin adients a la cultura del país. Tanmateix, vaig impartir les classes de teatre, mentre que vaig organitzar, liderar i dirigir la representació d’esquetxos vinculats a cada unitat de treball portada a terme. Al mateix temps, era la meva responsabilitat organitzar les funcions teatrals anuals representades a través del Club de Teatre de l’escola i vaig facilitar liderar, dirigir i coordinar el ‘Shakespeare Festival’. Aquest consistia en una sèrie d’actuacions basades en temes de les obres de Shakespeare i podien ser de caire improvisat, seguint un guió, en anglès modern o antic, segons les habilitats i les preferències dels estudiants. Com a part d’aquest festival, també es van representar versions de 30 mins en anglès Shakespearià: Macbeth, Romeo & Juliet, The Tempest, i King Lear.

 

Agost ’11 – Juliol ’12  Saltus Grammar School – Hamilton (Bermuda)

Posició: Professora de Teatre, Llengua i Literatura Anglesa i Comunicació.

En aquest institut es combinaven diferents sistemes educatius: l’americà, l’ International Baccalaureate i el British Currículum.  Com a part d’aquest últim vaig impartir classes de Llengua i Literatura Anglesa, Comunicació I Teatre.  També vaig formar part de la producció I direcció de Midsummer Nights Dream per al International Shakespeare Schools Festival.

 

Agost ’08 – Juny ’11   International School Moshi- Arusha Campus (Tanzania)

Posició: Professora de Teatre I Llengua I Literatura Anglesa

Aquesta era una escola internacional que impartia l’ International Baccalaureate amb l’anglès com a llengua vehicular i on jo impartia classes de teatre i de llengua i literatura anglesa, i on vaig coordinar, liderar i dirigir The ISM Shakespeare Festival, amb actuacions magistrals per part dels meus alumnes de secundària de versions de 30 mins. de Othello, Macbeth, Richard III, Midsummer Nights Dream, King Lear, The Tempest & Romeo & Juliet.

En aquest període i dintre de l’àmbit social i comunitari, també vaig fer de voluntària per desenvolupar coneixença sobre el SIDA i el VIH a través del teatre, fent servir jocs, peces improvisades i peces de ‘forum theatre’ a adolescents i adults joves en les escoles locals d’Arusha i sovint viatjant a poblats Maasai dins la sabana.

 

Juliol ’05 – Juliol ’08  Cardinal Pole Roman Catholic School (London-UK)

Posició: Professora de Teatre I de Llengua I literatura Anglesa

En aquest institut públic de Londres vaig impartir classes de teatre i de llengua i literatura anglesa, prenent part de nombrosos projectes educatius en ambdues matèries.

En l’àmbit del teatre vaig realitzar un gran nombre de projectes en col·laboració amb teatres de prestigi com The Donmar Warehouse, The Arcola i The National Theatre, entre altres. Tanmateix, les meves tasques docents habituals, consistien en impartir unitats de treballs de teatre, dirigir un gran nombre d’ obres per als exàmens finals de GCSE I A Level, tant de directors de prestigi com David Mamet i Max Stafford Clark (Out of Joint) com de diferents contexts i gèneres teatrals (Red Hot in Amsterdam, Five Kind of Silence, Bodas de Sangre, What the Butler Saw, etc.), i també produir I dirigir una versió de 30 mins. de The Tempest, per a l’edició del Shakespeare Schools Festival del 2012.

 

 

Altre Experiència en Direcció i Producció Teatral

 

Setembre 2003       Inside Macbeth (Tesi final – MA in Drama & Theatre)

La tesi final d’aquest Màster de Teatre va consistir en adaptar, produir i dirigir una representació de Macbeth fent una interpretació psicològica de la obra i del personatge, integrant una vessant multimèdia a través d’una sèrie de seqüències filmades en l’estil Artaudià, que simbolitzaven l’estat mental del protagonista, creant metàfores visuals i jugant amb els símbols i els temes principals de l’obra.

 

 

Altre Experiència Teatral dins l’Àmbit Social i Comunitari

 

Juliol 2017              CaixaEscena – Barcelona

Vaig formar part de l’edició del 2017 del taller en tècniques teatrals organitzat per la Fundació de La Caixa, en que professionals docents d’instituts de secundària de tot el territori espanyol aprenen i comparteixen tècniques i experiències teatrals per a aplicar-les a les seves activitats docents habituals.

 

Set. ’04 – Juny ’08  Saturday Puppet Club

The Little Angel Theatre (Londres – Regne Unit)

El prestigiós teatre de titelles de Londres The Little Angel organitzava aquest club un cop per trimestre  per a nens de primària els dissabtes al matí, a fi de que creessin les seves pròpies titelles i, en equip, desenvolupessin un conte que representarien al final del trimestre davant un públic en viu. La meva tasca consistia en actuar de facilitadora per a que cada nen trobés el lloc del seu personatge dins del desenvolupament del relat i en dirigir i coordinar la representació dels esquetxos teatrals creats.

 

Abril 2008              ‘Write a Five-Minute Play’ Workshop – The Arcola Theatre (Londres – Regne Unit)

Aquest va ser un projecte portat a terme amb els estudiants de GCSE Drama, que consistia en anar a veure una representació teatral, assistir a un taller teatral amb els actors i directors i de la peça en que es debatien els temes explorats i després, en petits grups de quatre o cinc, els alumnes havien de desenvolupar guions teatrals basats en els temes explorats que després representarien en el Teatre Arcola i discutirien amb els altres alumnes i l’equip teatral.

 

Gener – Març ’08   Introduction to Directing – Central School of Speech & Drama

Aquest és un taller teatral al que vaig participar com a part del meu reciclatge professional i que consistia en explorar i practicar diferents tècniques de direcció teatral tant per a l’àmbit professional com per a l’àmbit de l’educació.

 

Gener 2008            Workshop on The Tempest – Royal Shakespeare Company

Aquest és un taller portat a terme per els professionals en educació de la Royal Shakespeare Company que consistia en formar als professionals docents d’instituts vinculats al Shakespeare Schools Festival d’aquest any, a fi de poder explorar temes, personatges, histories I contexts relatius a les obres de Shakespeare escollides per a cada centre.

 

Oct. – Dec. ‘07      Introduction to Acting – Central School of Speech & Drama

Aquest és un taller teatral al que vaig participar com a part del meu reciclatge professional I que consistia en explorar I practicar diferents tècniques d’actuació teatral tant en l’àmbit professional com en l’àmbit de l’educació.

 

Juny ’06 & ’07         Poetry Slam Project – Stratford Circus

Aquest és un projecte vinculat a l’ensenyança de la llengua i la literatura anglesa, en que els professors vinculats al projecte participaven en tallers de poesia impartits per poetes reconeguts I publicats en l’àmbit de l’educació anglesa com John Agard, Benjamin Zephaniah, Moniza Alvi o Grace Nichols entre altres.  L’objectiu d’aquests tallers era proporcionar als docents amb les eines necessàries per poder ensenyar als alumnes involucrats en el projecte com crear i representar poemes per després competir amb la resta d’escoles de Londres.

 

Octubre 2005 – 2006      ‘Create a Scene Project’ – The Donmar Warehouse

Aquest va ser un projecte molt interessant portat a terme amb els estudiants de GCSE I A Level Drama en conjunció amb d’altres instituts de Londres i sota el lideratge del departament d’educació del teatre. El projecte durava un trimestre escolar i es dividia en varies fases.

En una primera fase, es reunia a tots els professors dels instituts vinculats al projecte en el Donmar Wharehouse on al matí, es feien tallers i activitats teatrals dissenyades a explorar el context social, la temàtica i els personatges de l’obra i a la tarda es veia la representació teatral per després explorar, discutir i comentar-la amb els altres professors, els actors i el director de l’obra.

En una segona fase, i com a part de les tasques didàctiques habituals, els professors portaven a terme una sèrie d’activitats teatrals d’introducció a la obra amb els alumnes del seu centre, proposades a través d’un dossier proporcionat pel departament d’educació del teatre.

La tercera fase consistia en que els alumnes de tots els instituts veiessin la representació teatral i formessin part d’un debat sobre l’obra, fent preguntes als actors i al director.

La següent fase es tornava a portar a terme als mateixos instituts i com a part de les pràctiques didàctiques habituals, en que professors en col·laboració amb el departament d’educació del teatre. ajudaven als seus alumnes a que desenvolupessin, en grup, esquetxos teatrals basats en algun aspecte relacionat amb la obra: temàtica, emocions, context social, etc.

Finalment, un cop realitzada aquesta tasca, els professors escollien els millors esquetxos de cada institut i els representaven en el Donmar Wharehouse, on després de cada representació es portava a terme una sessió de debat i preguntes en que els alumnes compartien experiències.

Aquest projecte el vaig portar a terme en tres ocasions:

  • (Octubre 2006) The Cryptogram amb Kim Katrall
  • (Maig 2006) Don Juan in Soho amb Rhys Ifans
  • (Octubre 2005) The Cut amb Ian Mckellen

 

Octubre 2004        The Ghostship – The Hayward Gallery (Southbank Community)

Aquest va ser un projecte social del Southbank Community Centre a Londres en que vaig actuar com a facilitadora assistent del taller de creació d’audiovisuals per a un grup de quinze adolescents en situació de risc social.

 

Setembre 2004       Thames Festival (Lambeth) with Lylian Bayliss School (Brixton)

Aquest va ser un treball voluntari en que vaig actuar de traductora entre la organització del Thames Festival i la companyia catalana Sarruga, al mateix temps que vaig facilitar un taller sobre el Teatre de Carrer Català a l’escola Lylian Bayliss de Brixton (Londres).

 

Juny 2003               Timeless – University of Essex

Com a part el meu Màster de Teatre, vaig fer aquesta assignatura extra en la creació d’audiovisuals, en que, en grup, vàrem crear un curtmetratge de 10’, portant a terme el desenvolupament del guió, filmació i edició.

 

Abril 2003              84, Charing Cross Rd – University of Essex

Participació voluntària com a tècnica de so en la representació d’aquesta obra en el club de teatre de la Universitat d’Essex.

 

Abril 2003              Aladdin – University of Essex

Participació voluntària com a tècnica de so en la representació d’aquesta obra en el club de teatre de la Universitat d’Essex.

Què oferim?

Què oferim?

Aquesta web es planteja com un complement docent de caire creatiu, imaginatiu i innovador amb l’objectiu de que els professors apliquin tècniques teatrals a les assignatures del currículum que imparteixen. Per tant, busquem facilitar que els alumnes surtin de l’educació secundària havent potenciat i desenvolupat la seva imaginació i creativitat, alhora que es contribueix a l’ innovació escolar i la creació de ‘ciutadans globals’.